Batteribackup och åsknedslag

Vad är en UPS?

UPS står för avbrottsfri kraftförsörjning eller batteribackup och är ett relativt billigt sätt att skydda din utrustning. Inte bara mot kraftiga åsknedslag men även mindre strömavbrott där ni kan fortsätta med er verksamhet utan problem. En UPS kopplas enkelt in mellan vägguttaget och din utrustning. I själva UPS:en finns det ett batteri som ger dig fortsatt drift vid strömbortfall. Batteriet laddas kontinuerligt via strömuttaget och är därför alltid fulladdat när strömmen går.

Batteribackup och datorer

Om UPS:en skall användas till datorer eller andra pc system så finns det även möjlighet att låda UPS:en utföra en kontrollerad avstängning av datorn i stället för att strömmen bara bryts. Datorer är väldigt känsliga mot plötsligt strömbortfall och då är det ofta hårddisken som riskerar att ge upp. En havererad hårddisk på ett kassasystem kan ofta vara dyrare att fixa än själva kostnaden för att installera en batteribackup.

3 typer av säkerhet

Det finns i princip tre olika typer av UPS:er, offline, line interactive och online.

Offline innebär att UPS:en laddar det interna batteriet via strömmatningen (vägguttaget) och kassasystemet (eller den utrustning ni har inkopplad) tar också kraft direkt från strömmatningen. Med en offline UPS från Halmstad Kassaregister så kan ni köra en vanliga kassa med kontrollenhet i ca 15 minuter. En offline UPS har inte ett skydd mot åska eller andra strömspikar, det är enbart ett sätt att behålla driften vid kortare strömavbrott eller ge er tid att stänga av utrustningen.

Line interactive fungerar som en offline UPS men ger även ett bra skydd mot åsknedslag och överspänningar i nätet. Våra line interactive batteribackuper ger även en längre driftstid med upp till 45 minuters fortsatt användning av kassasystemet.

Online är det absolut säkraste och bästa systemet. En online UPS laddar batteriet via strömmatningen och driver kassasystemet på det inbyggda batteriet istället från strömmatningen. På så vis matas hela tiden utrustningen med en jämn och fin strömmatning. En online UPS är ett väldigt bra åskskydd, ger bra skydd mot spänningsvariationer, såväl underspänning som överspänning och ger även en lång driftstid. Driftstiden bestäms av hur kraftig UPS man väljer.

Batteribackup-UPS

 

Batteribackup och åsknedslag

One thought on “Batteribackup och åsknedslag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.